AnnoDomine49

Kejsare: Claudius
Judeen: Cumanus
Paulus: Mindre Asien

meny_artal

Romarriket
Claudius driver ut judar från Rom
Kejsar Claudius begränsar rätten för judar i Rom att samlas på grund av strider orsakade av en viss Chrestos. Grupper med direkt anknytning till oroligheterna tvingas lämna staden.
   Många judar beger sig till Korinth.

Britannien
Colchester första kolonin i Britannien

Den första romerska kolonin i provinsen Britannien har etablerats i Colchester under det romerska namnet Camolodunum (Colonia Claudia Victricensis Camulodunensium).
   Ostorius behöver nämligen arméenheten Legio XX på slagfälten i södra Wales. Truppen har varit förlagd till Colchester och ersätts nu med en grupp krigsveteraner.
   Colchester säkras på så sätt militärt och får dessutom ett mer renodlat romerskt styre - ett led i romaniseringen av den unga provinsen.

Ostorius invaderar södra Wales

Ostorius Scapula flyttar den militära aktiviteten mot Wales...

Apostlagarningarna

INGET KRAV PÅ OMSKÄRELSE
Församlingsledare drar upp riktlinjer för troende som inte är judar

Några judar från Judeen som blivit kristna kräver att även icke-judar ska rätta sig efter judiska lagar och traditioner.
   Efter upprepade kontroverser i Antiochia har Paulus och Barnabas diskuterat frågan med Jakob, Petrus och Johannes och församlingen i Jerusalem.
   I ett brev skriver de att de på den helige Andes direktiv beslutat att inte lägga andra krav på icke-judiska troende än att de ska avhålla sig från kött som offrats till avgudar, blod, kött från kvävda djur och otukt.

Paulus omskär ung jude på ny resa i Mindre Asien

Tillsammans med Silas besöker Paulus de församlingar han några år tidigare varit med om att grunda i Mindre Asien.
   I Lystra hämtar de upp den unge juden Timotheos. Hans mor är judinna men hans far är grek och Timotheos är inte omskuren.
   Med hänsyn till de judiska traditionerna omskär Paulus honom innan de drar vidare.